Program

Goście specjalni

  • Dr n med. Monika Chełstowska
  • Profesor Piotr Milkiewicz
  • Profesor Wiesław Tarnowski
  • Profesor Lucjan Wyrwicz

Program

24. listopad 2018

9.00 – 9.10 Otwarcie 16. A.G. J. Reguła, B. Kotowski, A. Pietrzak
9.10 – 11.00 Sesja I
Przewodniczący: Andrzej Habior, Krzysztof Skoczylas
9.10 – 9.40 (30 min) Przypadek #57: Kilku pacjentów ten sam problem – „wzdęcie” Prezenter: Anna Pietrzak
9.40 – 10.00 (20 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Wiesław Tarnowski
10.00 – 10.10 (10 min) Dyskusja do przypadku i wykładu
10.10 – 10.20 (10 min) Nowości z UEGW – Marek Bugajski
10.20 – 10.35 (15 min) Kącik eksperta: zabiegi w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego – Maciej Rupiński
10.35 – 10.50 (15 min) Mini quiz tandem #1 (radiologia) Jakub Pałucki – radiolog, A. Chreptowicz – lekarz prowadzący
10.50 – 11.00 (10 min) Dyskusja do pozostałych prezentacji
11.00-11.30 (30 min) Przerwa
11:30 – 13:20 Sesja II
Przewodniczący: Bronisław Kotowski, Andrzej Pawełas
11.30 – 12.00 (30 min) Przypadek #58: Starszy mężczyzna z cholestazą i niedokrwistością Prezenterzy: Krzysztof Skoczylas – ordynator; Jakub Szlak – lekarz prowadzący
12.00 – 12.20 (20 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Tomasz Rawa
12.20 – 12.30 (10 min) Dyskusja do przypadku i wykładu
12.30 – 12.45 (15 min) Kącik endoskopowy #1 z zagadką: Andrzej Bielasik
12.45 – 13.05 (20 min) MDT na żywo: pacjent z biegunką, bólem brzucha i świądem krocza Prezenter: Krzysztof Trzebiński (ekspert: Anna Pietrzak) Moderator Prof. J. Reguła
13.05-13.10 (5 min) Dyskusja
13.10 – 13.20 (10 min) Mini Quiz #2 (ultrasonografia): Tomasz Wocial
13.20 – 14.00 (40 min) Przerwa (posiłek)
14:00 – 16.00 Sesja III
Przewodniczący: Jarosław Reguła, Andrzej Mróz
14:00 – 14.30 (30 min) Przypadek #59: młoda kobieta z bólem brzucha, zaburzonym rytmem wypróżnień, płynem w jamie otrzewnej Prezenter: Rafał Lipczyński
14.30 – 14.50 (20 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Dawid Prószyński
14.50 – 15.00 (10 min) Dyskusja do przypadku i wykładu
15.00 – 15.10 (10 min) Kącik endoskopowy #2 z zagadką – Władysław Januszewicz
15.10 – 15.20 (10 min) Nowości w leczeniu chorób przewodu pokarmowego – Bronisław Kotowski
15.20-15.30 (10 min) Co nowego w wytycznych? – surowym okiem eksperta (trzustka – najnowsze wytyczne): Marcin Polkowski
15.30-15.40 (10 min) Dyskusja do pozostałych prezentacji
15.40-15.50 (10 min) Wręczenie nagród za Mini Quizy i Zagadki
15.50-16.00 Zakończenie 16.A.G.

* Prezentacje przypadków o nieujawnionym na początku rozpoznaniu polegają na rozwiązywaniu problemu klinicznego z uwzględnieniem pytań i zagadek. Dlatego w programie nie jest podany tytuł wykładu, a także nazwiska gości ekspertów zaproszonych do udziału w omawianiu poszczególnych przypadków.

Zaproszeni eksperci

  • Patomorfologia – dr hab. Andrzej Mróz
  • Endoskopia – dr med. Jacek Pachlewski
  • Radiologia – dr Jakub Pałucki
  • Ultrasonografia – dr med. Tomasz Wocial

Pobierz 2018_program AG_oficjalny