Program

Goście specjalni

  • Prof. Urszula Fiszer
  • Prof. Wiesław Tarnowski
  • Prof. Alicja Wiercińska-Drapało
  • Dr Anna Zubrzycka

Program

9.00 – 9.10 Otwarcie 15.A.G. J. Reguła, B. Kotowski, A. Pietrzak
9.10 – 11.00 Sesja I
Przewodniczący: Andrzej Habior, Bronisław Kotowski
9.10 – 9.40 (30 min) Przypadek #54: 29 letnia pacjentka z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego o ciężkim przebiegu Prezenter: Marek Bugajski
9.40 – 10.05 (25 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Tomasz Rawa
10.05 – 10.15 (10 min) Dyskusja
10.15 – 10.25 (10 min) Kącik endoskopowy #1 z zagadką – Władysław Januszewicz
10.25 – 10.35 (10 min) Gorące tematy z UEGW w Barcelonie – Jarosław Reguła
10.35 – 10.50 (15 min) Kącik eksperta: jak robimy… zaawansowane zabiegi endoskopowe okiem eksperta – Maciej Rupiński
10.50 – 11.00 (10 min) Mini Quiz #1 (radiologia): Jakub Pałucki
11.00-11.30 (30 min) Przerwa
11:30 – 13:10 Sesja II
Przewodniczący: Edyta Zagórowicz, Andrzej Pawełas
11.30 – 12.00 (30 min) Przypadek #55: 32 letni pacjent z cholestazą i podejrzeniem procesu rozrostowegoPrezenter: Rafał Lipczyński
12.00 – 12.25 (25 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Andrzej Pawełas
12.25 – 12.35 (10 min) Dyskusja
12.35 – 12.45 (10 min) Kącik endoskopowy #2 z zagadką: Jacek Pachlewski
12.45 – 12.55 (10 min) MDT na żywo: pacjent z ciężkim NChZJ – Krzysztof Skoczylas (ekspert: Edyta Zagórowicz, moderator Jarosław Reguła)
12.55-13.00 (5 min) Dyskusja
13.00 – 13.10 (10 min) Mini Quiz #2 (ultrasonografia): Tomasz Wocial
13.10 – 13.50 (40 min) Przerwa (posiłek)
13:50 – 15.40 Sesja III
Przewodniczący: Jarosław Reguła, Andrzej Mróz
13:50 –14.20 (30 min) Przypadek #56: 71 letni pacjent z niedokrwistością i podejrzeniem krwawienia z przewodu pokarmowego Prezenter: Anna Pietrzak
14.20 – 14.45 (25 min) Wykład: Temat nawiązuje do prezentowanego przypadku* – Jolanta Nałęcz – Janik
14.45 – 14.55 (10 min) Dyskusja
14.55 – 15.05 (10 min) Kącik endoskopowy #3 z zagadką: Marek Bugajski
15.05 – 15.15 (10 min) Nowości w leczeniu chorób przewodu pokarmowego – Bronisław Kotowski
15.15-15.25 (10 min) Mini Quiz #3 (endosonografia): Marcin Polkowski
15.25-15.35 (10 min) Wręczenie nagród za Mini Quizy i Zagadki
15.35-15.40 Zakończenie 15.A.G.

* Prezentacje przypadków o nieujawnionym na początku rozpoznaniu polegają na rozwiązywaniu problemu klinicznego z uwzględnieniem pytań i zagadek. Dlatego w programie nie jest podany tytuł wykładu, a także nazwiska gości ekspertów zaproszonych do udziału w omawianiu poszczególnych przypadków.Zaproszeni eksperci.

Zaproszenie eksperci

Patomorfologia dr hab. Andrzej Mróz
Endoskopia dr med. Jacek Pachlewski
Radiologia dr Jakub Pałucki
Ultrasonografia dr med. Tomasz Wocial

Program do pobrania

Program XV Andrzeje Gastrologicznych – 2017